România și-a aflat adversarul din calificările pentru Campionatul Mondial din Spania: Macedonia de Nord. Primul meci va fi la noi acasă, pe 16-17 aprilie, iar returul în deplasare, pe  20-21 aprilie. România este singura țară prezentă la toate cele 24 de ediții de până acum ale Campionatului Mondial.

Antrenorul naționalei, Adrian Vasile, și-a spus părerea în legătură cu adversarul nostru din preliminariile la mondiale.

Am avut noroc la tragere? Ce știi despre naționala din Macedonia de Nord și cum ți se pare ca stil de joc?

Tot ce îmi doresc este ca, în luna asta de zile care va trece până ce ne vom reîntâlni, toate fetele să fie sănătoase, să joace bine la echipele de club și abia aștept să continuăm munca pe care am făcut-o în această primă parte a anului. Macedonia de Nord e un adversar în componența căruia sunt multe jucătoare pe care le cunoaștem, sunt câteva care activează în campionatul românesc. Sunt jucătoare cu experiență, au inclusiv o jucătoare care joacă la ȚSKA Moscova. Este o echipă care încearcă să facă parte din primul eșalon al handbalului și încearcă să rupă această barieră de a se califica. Cred că este o echipă cu care trebuie să fim la maxim, astfel încât să continuăm munca bună pe care am depus-o până acum și, bineînțeles, să ne calificăm la Campionatul Mondial.

Este avantaj sau dezavantaj că primul meci e acasă?

Din istoria sportului, tot timpul se spune că meciul retur să-l joci pe teren propriu. Din proprie experiență, vă zic că  n-am simțit acest avantaj de a juca returul pe teren propriu, ci cred că e vorba de un nivel de echilibru constant. Faptul că vom juca primul meci acasă trebuie să ne facă conștienți că trebuie să dăm absolut totul pe teren propriu și să începem cu o victorie foarte bună pentru noi. Repet, doresc să continuăm munca pe care am depus-o până în Turneul Preolimpic din Muntenegru și să luăm de acolo lucrurile bune pe care le-am făcut.

Este bine că vin aceste meciuri la câteva săptămâni distanță după turneul din Muntenegru? Fetele își vor reveni din dezamăgirea ratării prezenței la Jocurile Olimpice?

E foarte clar că sentimentul pe care-l avem după acest turneu este de tristețe și de dezamăgire, dar viața merge mai departe, trecutul nu se poate schimba sub nicio formă. Important e să luăm din trecut lucrurile bune pe care le-am făcut și cred că în turneul din Muntenegru, în două meciuri, am făcut atâtea lucruri bune de care îmi doresc foarte mult să fim conștienți. Așa cum le-am spus și fetelor la final, înainte să ne despărțim, pentru a fi din ce în ce mai buni, trebuie să setăm o ștachetă foarte clară pentru noi ca echipă, pentru comportamentul nostru, și atunci tot ce am făcut aici trebuie să fie baza de la care plecăm și peste care vom adauga anumite detalii la următoarea acțiune. Iar la următoarea acțiune, luptăm să ne calificăm pentru Campionatul Mondial.